I

050026

l" l" hazardous component into transportation. Is Company A considered a hazmat

U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

AUG 2 3 2005

Ms. Susan Fournier : Ref No.: 05-0026
President

AeroPro, Inc.

111 Hunter Road

Freeport, Maine 04032-6757

Dear Ms. Fournier:

This responds to your January 25, 2005 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask for
clarification of the general applicability and training requirements.

Your questions are in reference to a facility that performs aircraft maintenance.
According to your letter, the maintenance involves removal of certain componerits that
contain hazardous materials (e.g., pressurized cylinders, fuel system components, and
other fluid containing devices). Your questions have been paraphrased and answered as
follows:

Q1: Do the HMR apply to fluid-containing components if they have been removed from
the aircraft, cleaned to remove any hazardous material, and offered into
transportation?

Al: No. A packaging that has been sufficiently cleaned of residue and purged of vapors
to remove any potential hazard in transportation is not subject to the requirements
of the HMR (§ 173.29).

Q2: Do the HMR apply to the shipment of compressed gas cylinders if they are
depressurized, cleaned to remove any hazardous material, and offered into
transportation?

A2: No. Except for ammonia, anhydrous, the HMR do not apply to a Division 2.2
(Non-flammable gas) at a pressure of less than 280 kPa (40.6 psia); at 20°C (68°F).
In addition, the HMR do not apply to a Division 2.1 (Flammable gas) or a Division
2.3 (Poison gas) if the cylinders have been cleaned of residue and purged of vapors
to remove any potential hazard in transportation (§ 173.29).

Q3: An employee carries a component containing a hazardous material by foot from
Company A (aircraft maintenance facility) to Company B (hazrnat shipper), which
is fully authorized to package and ship a hazardous material in accordance with the
HMR. Company B takes responsibility for properly packaging and offering the

employer? /7 l 70 [



A3: No. Company A is not considered a hazmat employer (see § 171.8) provided its
employees do not perform the function of a hazmat employee (see § 171.8). In the
scenario you describe, the employee does not perform a function of a hazmat

employee.

Please note that the hazardous materials regulations apply to any person who offers,
transports, or stores hazardous materials incident to transportation. Your facility is
subject to the HMR if it performs any of these regulated functions.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Edward T. Mazzullo

Director of Hazardous Materials Standards
RSPA/US. DOT

400 7" Street SW

Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazzullo:
|. Background —

| am an aviation maintenance consultant currently working with an applicant in achieving
their goal of becoming certificated by the Federal Aviation Administration as an Air
Agency. This certificate would authorize the company to perform maintenance on single
and light twin engine aircraft employing both reciprocating and turbine engines. The
specific regulations for certificating such agencies can be found in 14 CFR 145.

Part of the maintenance process for these aircraft may involve the removal of pressure
cylinders, fuel system components, or other fluid carrying devices which may be shipped
by ground or air to other facilities for repair or overhaul. We are aware of the critical
requirements of 49 CFR Subchapter C—Hazardous Materials Regulations and before
these components are shipped they are depressurized, purged and/or cleaned of all
substances. Based on our preparations and handling of these components we have
determined that they do not constitute HAZMAT as defined by the regulations.

During the certification process the FAA informed us that we did not have any policies or
procedures for dealing with hazardous materials as required by their internal guidance
(FAA Order 8300.10, Volume 4, Chapter 12 — see attached). | offered the following
information:

“You indicated that we are required by FAA Order 8300.10 to include HAZMAT
training in our Repair Station Manual. We do not ship HAZMAT therefore it does
not affect our operation. |t is also our understanding that there is no current
requlatory requirement for HAZMAT in 14 CFR 145. We are aware that a Notice
of Proposed Rulemaking (NPRM) was issued by the FAA on May 8, 2003, with a
comment closing period of July 7, 2003 (extended to September, 2003). As of
this date a final ruling on this subject has not been released by the FAA.”

The FAA responded with the following:

“Your statement that here is currently no regulatory requirement for HAZMAT in
14 CFR 145 is technically comrect. However, all air agencies are obligated to
comply with Title 49, Hazardous Matenals Regulations. FAA Order 8300.10 is
the guidance | must follow in certificating your agency. In Volume 4, Chapter 12,
this order states, “‘with rare exceptions, all air agencies are HAZMAT employers.”
The definitions of HAZMAT employer and HAZMAT employee can be found in 49
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CFR Part 171, §171.8. Common repair station activities, such as sending
oxygen bottles out for hydrostatic testing or shipping a fuel control unit to another
repair station for overhaul would cause you to be regulated as a HAZMAT
employer. While 14 CFR 145 does not specifically deal with HAZMAT, 14 CFR
13 obligates me to enforce the Hazardous Materials Regulations as they apply to
your agency. Therefore, to mitigate the undue risk of violating HAZMAT
regulations and endangering public safety, | would highly recommend that you
consider addressing this issue either in your Repair Station Manual or Training
Program. 49 CFR, Subpart H details training requirements for HAZMAT

employees.
ll. Conclusions -

We disagree with the FAA's assessment that; “with rare exceptions, all air agencies are
HAZMAT employers.” If we were to engage in the process of shipping hazardous
materials then we are obligated to comply with the requirements of 49 CFR Subpart C.
Based on our interpretation we have determined that we are not a HAZMAT employer.
However, because we have determined that we are not a HAZMAT employer doesn't
mean that we have ignored the regulations. in fact we are well aware of the
consequences and criticality of these rules. For this reason we have instituted
safeguards at our facility to prevent the shipment of hazardous materials through basic

awareness training.

Based on our review, there are no current requirements in 14 CFR 145 for the handling
of hazardous materials therefore there are no requirements to amend our Repair Station
Manual to include HAZMAT procedures. This manual was created specially to explain
the internal maintenance and inspection system of the repair station as defined by 14
CFR 145.209 and 145.211.

As previously stated, we are aware that a Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) was
issued by the FAA on May 8, 2003, with a comment closing period of July 7, 2003. As of
this date a final ruling on this subject has not been released by the FAA”

Iil. Questions -

Does the shipment of aircraft fluid carrying components (carburetors, fuel manifolds, fuel
controls, fuel pumps, etc) constitute the shipment of HAZMAT if these components are
purged and cleaned before shipment?

Does the shipment of compressed gas cylinders (oxygen cylinders, nitrogen cylinders,
fire extinguishing agent cylinders), constitute the shipment of HAZMAT if these
components are depressurized and cleaned before shipment?

If we remove an aircraft component that contains hazardous materials but we elect to
hand carry that item to a facility that is fully authorized to properly package and ship it for
us would we be considered a HAZMAT employer?

If our facility contains hazardous materials that will be used in our maintenance
processes (such as paints, strippers, chemical cleaners, etc), that will not be shipped
from our facility are we considered a HAZMAT employer?
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We thank you for your attention and time in advance. Since moving ahead with the
certification process depends upon your responses, we ask that this matter be {reated
expeditiously.

S~

Susan Fournier

President

AeroPro, Inc.

111 Hunter Road

Freeport, ME 04032 - 1./ /
Phone/FAX (207) 865-1937
WWW.3€eropro.org

e mail: aeropro@aeropro.org

Enclosure

FAA Order 8300.10, Volume 4, Chapter 12

W
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CHAPTER 12. AIR CARRIER AND AIR AGENCY CONTROL AND
HANDLING OF AIRCRAFT COMPONENTS OR CONSUMABLE MATERIAILS
THAT CONTAIN HAZARDOUS MATERIALS

1. BACKGROUND. This chapter provides guidance
concerning Title 49 of the Code of Federal Regulations
(49 CFR), on hazardous materials (HAZMAT)
transportation. Principal inspectors (PI) should ensure
that air agencies/carriers are aware of the regulations
governing HAZMAT transportation by air contained in
49 CFR. These regulations apply to the certificate
holder’s shipment of HAZMATSs. Air agencies/cartiers
should be made aware that as a HAZMAT employer,
their compliance with the HAZMAT employee training
requirements contained in 49 CFR part 172,
subpart H—Training, is mandatory. With rare
exceptions, all air agencies are “HAZMAT
employers.” The definitions of “HAZMAT employer”
and “HAZMAT employee” can be found in 49 CFR
part 171, § 171.8. Also, the certificate holders must
develop and implement a system that will allow the air
agency/carrier to remain current with the regulations
that are updated and/or changed.

3. RESPONSIBILITIES. PIs with certificate
responsibilities for air agencies (Title 14 of the Code
of Federal Regulations (14 CFR) part 145), and Pls

with certificate responsibilities for air carriers (14 CFR

parts 121 and 135) that use aircraft components or
consumable materials that contain HAZMATSs should
ensure that air agencies/carriers include in their
manuals, and provide appropriate personnel training
on, the following information:

A. Procedures and information to assist personnel
(particularly maintenance, shipping, and storage
personnel) to identify or recognize aircraft components
and consumable materials that contain HAZMATs.
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B. Procedures and informarion on how these
aircraft components or consumable materials are to be
moved, stored, or handled within the facilities of the
air agency, air carrier, or other air agency with whom
they may be contractors.

C. Procedures and information for determining the
proper packaging, marking, labeling, and materials
compatibility, including instructions for the safe
movement, storage, and handling of aircraft
components and consumable materials that contain
HAZMAT:S while they are within their facilities.

D. Information, guidance, and precautions on the
specific hazards associated with aircraft components
and consumable materials containing HAZMATs that
are to be moved, stored, or handled within their
facilities.

E. Information, instructicns, and detailed
procedures for the proper disposal of unserviceable
aircraft components and consumable materials
containing HAZMATs.

5. AMENDING AN AIR CARRIER’S MANUAL.

The FAA’s authority for inspecting an air carrier or
conducting routine surveillance tc ensure compliance
with the air carrier’s manual requivements is contained
in 14 CFR, part 119, § 119.59. The FAA’s authority for
an air carrier manual change is contained in 14 CFR
part 121, §§ 121.131, 121.133(a), and 121.135(b)(24),
and part 135, §§ 135.21(a) and 135.23(r), as
appropriate.
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